Julebrød har blitt bakt i generasjoner og i denne oppskriften er smøret byttet ut med Extra Virgin olivenolje som gir en saftig bakst.
Oljen gjør også at deigen ikke blir så klissete og er lettere å kna.
*Det er viktig at du bruker en olivenolje som tåler varme (kaldpresset) og som ikke har for dominerende smak.
Ingredienser
- 600 gram hvetemel
- 50 gram melis
- 1 pk tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
- 1 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 4 dl melk
- 1 dl olivenolje*
- 150 gram rosiner
Slik gjør du
- Bland alt det tørre, hvetemel, kardemomme, salt, rosiner og eventuelt tørrgjær
- Varm melken til ca. 37 ℃. Bruker du fersk gjær, røres denne ut i melken
- Tilsett melken og olivenoljen med det tørre
- Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin i ca. 10 min
- Sett til heving til dobbel størrelse (ca. 1 - 1,5 timer)
- Elt brødet og form det til en rund (eller avlang om jerngryten er det) deig. Dryss godt med mel på et bakepapir og la deigen etterheve i ca. 30 minutter under et klede.
- Sett jerngryten med lokk inn i kald ovn og sett temperaturen på maks (230 - 250) grader og la det stå til brødet er ferdighevet i ca. 30 minutter
- Ta gryten ut av ovnen og hvelv deigen over i gryten og sett på lokket igjen
- Stekes i ovnen med lokk i 20 - 25 minutter. Ta av lokket og la brødet steke videre i 5 minutter til det har fått en fin farge.
- Hvelv brødet ut av gryten og avkjøl på rist