Speltboller med havregryn

Her er en deilig oppskrift på litt sunnere boller med speltmel og havregryn. Havregryn gjør at bollene holder seg saftigere og gir en god smak. Jeg har brukt speltmel, men det går fint å benytte hvetemel om du foretrekker det.

Ingredienser

  • 6 dl melk
  • 50 gram gjær eller en pakke tørrgjær
  • 150 gram smeltet smør
  • 200 gram havregryn
  • 1 kg speltmel
  • 175 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du

  1. Smelt smøret i en kasserolle
  2. Tilsett melken og varm til 37 ℃ og rør ut gjæren. Bruker du tørrgjør blander du den med melet
  3. Bland alt det tørre, havregryn, speltmel, sukker, kardemomme, salt og eventuelt tørrgjær
  4. Tilsett smør- og melkeblandingen
  5. Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin
  6. Sett til heving til dobbel størrelse
  7. Trill ut boller og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir
  8. Etterhev under kjøkkenklede i  30 min
  9. Stekes på 220 ℃, i 10-15 minutter, til de er gylne
  10. Avkjøles på rist