Syltet appelsinskall med sjokolade

Kombinasjonen appelsin og sjokolade passer perfekt, synes jeg. Alt på appelsinene kan nyttes og her er min variant av syltet appelsinskall.

For å få bort noe av bitterheten kokes appelsinskallet i friskt vann. Jo flere ganger det kokes jo mer av bitterheten fjernes. Jeg liker den bittersøte smaken og synes at det holder med to kokinger, men det er en smakssak. Oppbevares i tett boks.


Tips
tips Prosessen med koking av appelsinskallet i vann fjerner bitterheten. Jo flere ganger du koker jo mer av bitterheten fjernes. Det vanlige er å gjenta prosessen 2 – 3 ganger.
tips Når du smelter sjokoladen pass på at den ikke kommer i kontakt med vann, da blir den kornete. Jeg bruker en skål som dekker hele gryten og på den måten unngår vannsøl.

Ingredienser

  • 2 store appelsiner med tykt skall
  • 150 gram sukker
  • 2 dl vann
  • ca. 200 gram mørk sjokolade

Slik gjør du

  1. Vask appelsinene godt
  2. Skjær av toppen og bunnen og del appelsinene i 4 båter
  3. Fjern skallet fra fruktkjøttet
  4. Skjær skallet i ca. 0,5 cm tykke strimler
  5. Ha skallet i en gryte med kaldt vann og kok opp. Slå av vannet og gjenta 1 - 2 ganger, se tips
  6. Ha sukker og 2 dl vann i en kasserolle og kok til sukkeret er oppløst, ha i appelsinskallet
  7. Kok videre uten lokk i ca. 1 time til nesten all vesken har kokt inn
  8. Sil av resten av sukkerlaken og legg appelsinstrimlene på en rist for å tørke i ca. 4 - 5 timer
  9. Smelt sjokoladen i vannbad og dypp appelsinskallet i den. Bruk en matpinsett eller gaffel og skje, se tips
  10. Legg appelsinstrimlene på matpapir eller bakepapir til sjokoladen har stivnet

Kakemenn

Dette er barnas ynglingskaker til jul. Oppskriften har vært i vår familie i generasjoner og går under navnet tante Marthas kakemenn. Vi bruker de samme formene som vi har gjort i alle år og lager damer, menn og juletre. Bruk de formene du har.

Dette er en stor oppskrift, halver den gjerne om du vil.

 

Ingredienser

  • 750 gram sukker
  • 0,5 liter vann
  • 1,5 kg hvetemel
  • 25 gram hornsalt
  • 50 gram smør

Slik gjør du

  1. Ha sukker og vann i en kasserolle og kok under svak varme til sukkeret er løst opp. Tilsett smøret og la det avkjøles
  2. Bland sammen hvetemel og hornsalt
  3. Tilsett sukkerlaken med smøret og rør alt godt sammen
  4. Sett deigen kaldt i minst en time, gjerne til neste dag
  5. Dryss litt mel på bakebordet og kjevle ut litt leiven til den er 2 - 3 mm tykk
  6. Stikk ut kaker med i de formene du ønsker
  7. Stekes i 200 grader i ca. 8 minutter. De skal være hvite med litt farge i kantene
  8. Avkjøles på rist
  9. Dekorer gjerne med konditorfarge og oppbevares i tett boks

Hjemmelaget appelsinmarmelade

Nå er appelsinene på sitt beste og fulle av c-vitaminer. Hjemmelaget appelsinmarmelade smaker like godt på brødskriven som til ost og kjeks og er et godt tips til spiselige julvegaver.

Bruk appelsiner med tynt skall. For at marmeladen skal bli stiv er det viktig å ta vare på stenene –  de kokes med i en gasspose eller lukket tesil. Et annet tips er å bruke appelsiner som ikke er helt modne de inneholder mer pektin (stivelse).

Oppskrifter gir 5 store glass. Det kan ta noen dager før marmeladen blir stiv. Oppbevares i kjøleskap.

tips Marmeladeprøven: Ta en liten skje marmelade på en kald tallerken og la den stå kaldt i noen minutter. Trekk en strek med skjeen. Marmeladen er ferdig om den ikke samler seg igjen. Om ikke, tilsett litt mer sukker og kok opp en gang til.

Ingredienser

  • 1,75 kg appelsiner
  • 1 grapefrukt
  • 1 sitron
  • 1 l vann
  • 1,75 kg sukker

Slik gjør du

  1. Vask sitrusfruktene godt
  2. Del fruktene i 4 båter og skjær de i tynne skiver
  3. Ta vare på stenene og legg dem i en gasspose eller lukket tesil
  4. Legg frukten og stenene i en gryte og hell på vannet
  5. Kok under lokk i ca. 1 time
  6. Ta gryten bort fra platen og rør inn sukkeret litt etter litt. Rør til sukkeret er oppløst
  7. Sett gryten tilbake på platen og kok marmeladen kraftig uten lokk i 40 - 50  min. Pass på at det ikke koker over!
  8. Ta marmeladeprøven -  se tips
  9. Ha marmeladen over på rene, varme glass og sett på lokk.

Nykokt krabbe

Nykokt krabbe er det beste jeg vet og høsten er krabbetid. I vår familie har vi lang tradisjon med krabbespising. Måltidene er populære, og samler liten og stor. Krabbene kjøper vi levende og koker selv.

Det finnes spesielle krabbekokere som går på gass og brukes utendørs, men det er ikke nødvendig. Det går helt fint å koke krabber i en stor panne.

Jeg legger klør og krabbehus i skåler, og lager en krabberøre av maten i selve skallet.

Rensing av krabbe:

Krabberøre:

  • Krabbemat fra skallet
  • salt
  • pepper

Rør sammen krabbematen og smak til med salt og pepper.

 

Server krabben med godt brød, majones, aioli og sitron/lime.

Ingredienser

  • 1 stor panne med rikelig med vann
  • 50 gram havsalt per liter vann
  • laubærblad

Slik gjør du

  1. Kok opp vannet og la det fosskoke
  2. Slipp en krabbe i pannen om gangen, og la det koke opp før du tilsetter nye
  3. Krabben skal koke i 15 - 20 min, avhengig av størrelse

Grove rundstykker med frø

Hjemmelagde grove rundstykker smaker kjempegodt. Fordelen med at du har bakt dem selv, er at du vet hva du får i deg. Jeg har prøvd meg litt frem og dette er en oppskrift som jeg er veldig fornøyd med. Rundstykkene er mettende og frøene gir ekstra god smak, og gjør rundstykkene enda sunnere.

Denne oppskriften gir ca. 20 rundstykker.

Ingredienser

  • 7 dl fullkornshvetemel
  • 3 dl sammalt rug finmalt
  • 3 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl kruskakli
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarfrø
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning
  • 7 dl lunken lettmelk
  • Ekstra fullkornsmel, solsikkekjerner og gresskarfrø til utbaking

Slik gjør du

  1. Bland sammen alt det tørre
  2. Varm melken og tilsett honningen
  3. Hell vesken i de blandede tørre ingrediensene og elt deigen godt sammen. Deigen er ganske klissete, men noe av vesker tørker inn under heving
  4. La deigen heve på et lunt sted i minst 45 minutter
  5. Strø fullkornsmel, solsikkekjerner og gresskarfrø på bakebordet. Form deigen til lengder som deles i ca. 20 biter
  6. Sett rundstykkene på bakepairkledde stekeplater og etterhev i ca. 30 minutter
  7. Stekes i ovn på 220 ℃, i 13 – 15 minutter. Avkjøles på rist.

Boeuf bourguignon

Det er høst og tid for gode gryter. Her er min versjon av den franske klassikeren Boeuf bourguignon. Gryten kan med fordel lages dagen i forveien, og passer derfor ypperlig som gjestemat.

Jeg synes at oksekjøtt av høyrygg passer best til denne retten, men du kan naturligvis også bruke bog, men beregn litt lengre koketid da. Sist jeg laget gryten ble jeg anbefalt av Eli i Menybutikken å ha litt kjøtt med bein i gryten. Det angrer jeg ikke på, for det ga en fantastisk god smak.

Oppskriften er beregnet til 4- 5 personer. Server gryten med ris, potetestappe eller kokte poteter, og gjerne godt brød til.

Ingredienser

  •  1200 gram oksekjøtt av høyrygg med litt bein
  •  smør til bruning
  • 5 dl rødvin
  •  4 dl vann
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 stk laurbærblad
  • 3 hakkede hvitløksfedd
  • 3 gulrøtter
  • 15 stk  sjalottløk
  • 200 g  bacon
  • 250 g  sopp
  • salt
  • pepper
  • 2 ss maizena utrørt i litt vann
  • timian eller annet krydder

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger og brun det raskt i en varm panne med smør (bitene med bein brunes hele, skjæres opp før servering). Stek litt kjøtt om gangen, salte og pepre og ha det over i en gryte. Mål opp 4 dl vann og kok ut pannen med litt veske imellom bruningene, og ha kraften i gryten
  2. Stek bacon, og tilsett det i gryten
  3. Stek gulerøtter, renset sjalottløk raskt i smør og ha det i gryten
  4. Tilsett hermetiske tomater, vin, laurbærblad og timian eller annet krydder, og kok opp. Senk varmen og la det hele småkoke til kjøtter er mørt, ca. 1,5 timer
  5. Ta opp kjøttstykkene med bein og fjern beinene, skjær kjøttet i terninger - ha det tilbake i gryten
  6. Del soppen i skiver eller båter og fres den lett i pannen og ha det i gryten
  7. Vil du ha en tykkere konsistens tilsetter du maizena utrørt i litt vann
  8. Smak til med salt og pepper

Foccacia med spelt

Jeg liker veldig godt speltmel og her er en oppskrift på det populære brødet Foccacia bakt med spelt. Det går naturligvis bra å bruke hvetemel i stedet.

Brødet smaker aller best ferskt og kan brukes det til meste. Det passer ypperlig til grillmat, eller som tilbehør lasagne, gryter, salater og koldtbord. Toppingen kan varieres med  for eksempel ulike krydderurter, fetaost og soltørkede tomater. I denne oppskriften har jeg brukt maldonsalt og rosmarin.

Ingredienser

  • 1kg speltmel (det går også bra med hvetemel)
  • 1 pk tørrgjær, evt. 1 pk fersk gjær
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 8 dl lunkent vann
  • 4 ss olivenolje + litt til toppen
  • Maldonsalt
  • Hakket rosmarin

Slik gjør du

  1. Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen (bruker du fersk gjær, må den løses opp i lunket vann først)
  2. Tilsett lunkent vann, og elt alt sammen til en tynn grøtaktig deig
  3. Ha i olivenoljen og rør så den akkurat legger seg rundt deigen
  4. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter på et lunt sted, under plast eller klede
  5. Hell deigen i en bakepapirkledd langpanne, smurt med litt olivenolje
  6. Etterhev i ca. 30 minutter
  7. Sprinkle litt olivenolje over deigen, lag små groper og dryss over maldonsalt og rosmarin
  8. Stekes på 200 ℃ i ca. 35 minutter

Speltboller med havregryn

Her er en deilig oppskrift på litt sunnere boller med speltmel og havregryn. Havregryn gjør at bollene holder seg saftigere og gir en god smak. Jeg har brukt speltmel, men det går fint å benytte hvetemel om du foretrekker det.

Ingredienser

  • 6 dl melk
  • 50 gram gjær eller en pakke tørrgjær
  • 150 gram smeltet smør
  • 200 gram havregryn
  • 1 kg speltmel
  • 175 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du

  1. Smelt smøret i en kasserolle
  2. Tilsett melken og varm til 37 ℃ og rør ut gjæren. Bruker du tørrgjør blander du den med melet
  3. Bland alt det tørre, havregryn, speltmel, sukker, kardemomme, salt og eventuelt tørrgjær
  4. Tilsett smør- og melkeblandingen
  5. Arbeid deigen smidig, gjerne i en kjøkkenmaskin
  6. Sett til heving til dobbel størrelse
  7. Trill ut boller og sett dem på et stekebrett kledd med bakepapir
  8. Etterhev under kjøkkenklede i  30 min
  9. Stekes på 220 ℃, i 10-15 minutter, til de er gylne
  10. Avkjøles på rist