Jeg er så heldig å ha to ripsbusker i hagen. Hvert år lager jeg ripsgelé, som vi nyter utover høsten og vinteren. Ripsgelé passer godt til kjøttmiddager, paté og ost. Skuffelsen er stor når lageret er tomt…
I år var ripsene ekstra store og fine, takket være beskjæringen av buskene i februar, så det skal jeg fortsette med.
For at gelen skal bli stiv, bør bærene være knapt modne.
Geleprøven. Ta en liten skje gele på en kald tallerken og la den stå kaldt i noen minutter. Trekk en strek med skjeen. Gelen er ferdig om gelen ikke samler seg igjen. Om ikke, så tilsett litt mer sukker og kok opp en gang til.
Ingredienser
- 2 - 3 dl vann pr. kg rips
- 800 - 900 g sukker per liter saft
Slik gjør du
- Rens bort blad, det er ikke nødvendig å fjerne stilkene. Vask bærene
- Kok/damp bærene i en kjele sammen med vann, til de faller sammen, i maks 30 min
- Sil saften og mål den opp
- Hell saften i en kjele og kok den i noen minutter
- Tilsett sukker litt etter litt og rør til det er oppløst
- La saften småkoke uten å røre, i ca. 15 min
- Skum av
- Ta geléprøven se tips
- Helles over i rene varme glass og skru på lokk