Hjemmelaget marsipan med sjokolade

Marispan hører til høytidene og hjemmelaget smaker aller best. Det tar litt tid, men det er verdt jobben 🙂 Hjemme hos oss er dette en favoritt for store og små. Barna som vanligvis ikke er så glad i marsipan elsker den hjemmelagde.

Det blir litt klistrete når kulene skal dekkes med sjokolade. Bruk derfor gjerne en matpinsett eller skje og gaffel.

Ingredienser

  • 500 gram skåldede mandler
  • 500 gram melis
  • 2 eggehviter
  • 300 gram smeltet sjokolade

Slik gjør du

  1. Kok opp vann og ha i mandlene, la det koke til skallet løsner, det tar noen minutter. Skyld mandlene i kaldt vann og fjern skallet
  2. La mandlene tørke et par dager i romtemperatur, eller legg dem på stekebrett i ovn på svar varme (30 - 50 grader) i ca. 1 time
  3. Mal mandlene i mandelkvern
  4. Bland sammen malte mandler og melis, og mal blandingen en gang i mandelkvernen
  5. Tilsett eggehvitene og elt til en smidig masse
  6. Form marsipankuler
  7. Smelt sjokoladen i vannbad
  8. Dypp masipankulene i sjokoladen. Jeg bruker en matpinsett, det går også bra med skje og gaffel
  9. La kulene tørke på et bakepapir og oppbevar kjølig

Pannekaker

Vi er en stor familie, så det er mange som samles til bursdager og høytider. Tante Ragnas pannekaker (som de blir omtalt) er alltid mitt bidrag til kakebordet.

Dette er gode dessertpannekaker av en gammel oppskrift som jeg har fått av en kjær slektning (tante Ragna). Jeg er så heldig å ha arvet takken (den gamle stekeplaten), som jeg steker 4 om gangen på. Det går natuligvis å bruke en stekepanne også, men da ville jeg halvert oppskriften for det blir ganske mange…

Server pannekakene med litt smør og sukker eller syltetøy.

Ingredienser

  • 6 egg
  • 1 liter h-melk
  • 5 dl hvetemel
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts natron

Slik gjør du

  1. Bland sammen mel, sukker, salt og natron
  2. Tilsett litt av melken og bland den godt sammen med melet til en tykk røre
  3. Ha i resten av melken, kremfløten og eggene

Verdens beste

Det er ikke for ingenting at denne kaken har fått navnet Verdens beste, og med hjemmelaget vaniljekrem blir den ekstra god. Jeg har prøvd ut mange kakeoppskrifter, men dette er en jeg alltid faller tilbake på. Det beste av alt – det blir aldri noe igjen av denne.

Du behøver:

Til bunnene:

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 3 ss melk
  • 100 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Til marengs

  • 4 eggehviter
  • 200 g sukker
  • mandelflak

Til vaniljekremen

  • 3 dl melk
  • 2 eggeplommer
  • 3 ss sukker
  • 1 ss maizena eller potetemel
  • 1 vaniljestang
  • 3 dl kremfløte

Slik lager du bunnen:

  1. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett en og en eggeplomme og melk
  2. Sikt inn hvetemel som er blandet med bakepulver og vaniljesukker og elt alt sammen.
  3. Kle to former (ca. 22 cm i diameter) med bakepapir og smør dem godt. Fordel deigen i formene.
  4. Forstek bunnene i 180 ℃, i ca. 10 min.

Slik lager du marengsen

  1. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs
  2. Fordel marengsen over de to forstekte bunnene.
  3. Dryss mandelflak over
  4. Stek kakene ved 180 ℃, i ca. 15 – 20 minutter til marengen er gyllen.

Avkjøl på rist og ta kakene forsiktig ut av formene.

Slik lager du vaniljekremen

  1. Ha alle i melk, eggeplommer, sukker, maizena/potetemel og frøene fra vaniljestangen i en kjele
  2. Kok opp under omrøring til kremen stivner
  3. Avkjøl
  4. Pisk kremfløten og bland i vaniljekremen

Legg den ene kaken på serveringsfatet med marengen ned. Bre på vaniljekremen, og legg på den andre kakedelen på toppen.

Kaken kan med fordel lages dagen i forveien.

 

 

 

 

 

 

Pommes frites

Det er godt med hjemmelaget pommes frites. Det lager du lett i stekeovnen. Hemmeligheten er å steke dem lenge nok, da blir de harde utenpå og myke inni.

Ingredienser

  • 500 g poteter
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • Salt
  • Eventuelt andre krydder

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 ℃ varmluft
  2. Skjær potene i strimler (det er ikke nødvendig å skrelle dem)
  3. Legg strimlene på en bakepapirkledd bakeplate
  4. Hell over olje, salt og eventuelle andre krydder
  5. Stekes i ca. 1 time