Kyllingboller med chili og hvitløk

Kyllingboller kan brukes til mye, som tilbehør til pasta, smårett eller som en tapasrett.

Jeg steker bollene i stekeovnen, enkelt og greit, men det går selvfølgelig å steke dem i stekepannen.

Bollene kan gjøres klare i god tid på forhånd, settes kaldt og stekes rett før servering. De egner seg godt til å fryses.

 

Ingredienser

  • 400 gram kyllingkjøttdeig
  • 2 ss mango chutney (medium)
  • 1 hakket rød chili uten frø
  • 2 hakkede hvitløksfedd
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.
  2. Bland sammen alle ingrediensene godt sammen
  3. Form bollene med to skjeer og satt den på bakepapirkledd stekeplate.
  4. Stekes i stekeovn i ca. 7 - 10 minutter til bollene er gjennomstekte.

Biscotti med spelt og lønnesirup

Dette er en sunnere variant av mine favorittkjeks – biscotti. Hovedingrediensene er speltmel, lønnesirup, mandler og mørk sjokolade.

Jeg var spent da barn skulle smake og dommen var klar –  de var bedre enn de jeg pleier å bake. Ikke verst med tanke på at de ikke inneholder vanlig sukker og er sunnere 🙂 Oppevares i tett boks. Se også oppskrift på biscotti med bær og mandler

Ingredienser

  • 500 gram speltmel
  • 2 ts bakepulver
  • 225 gram lønnesirup
  • 3 egg
  • 200 gram mandler
  • 200 gram grovhakket sjokolade

Slik gjør du

  1. Bland sammen mel og bakepulver
  2. Tilsett lønnesirupen rør den inn i melblandingen
  3. Rør inn eggene, ett om gangen
  4. Tilsett mandler og grovhakket sjokolade til slutt og rør alt sammen
  5. Del deigen i tre og trill til pølser som trykkes ut på et stekebrett med bakepapir (om deigen er klissete bruker du litt speltmel)  ca. 2 cm høye og ca. 6 cm brede og like lange som stekebrettet.
  6. Stekes i 175 grader i ca. 3o minutter
  7. Skjæres i ca. 2 cm brede skiver umiddelbart etter at du tas ut av ovnen

Krydderkake

Krydderkaken til Inger Berit er saftig, smakfull og kjempegod, og det beste av alt – den er lett å lage. Jeg fikk oppskriften for et par år siden, og den er med på vår julebakstliste. Kaken smaker veldig godt til gløgg og andre varme drikker.
Krydderkaken stekes i en stor langpanne, så om du vil dele med andre finnes det rikelig. Om du vil kan du tilsette nøtter.

Krydderkaken stekes i en stor langpanne, så om du vil dele med andre finns det rikelig. Om du vil kan du tilsette nøtter.

Ingredienser

  • 1 liter kefirmelk
  • 5 dl sukker
  • 10 gram malt nellik (tilsvarer 1 pose)
  • 10 gram malt kanel (tilsvarer 1 pose)
  • 1 spiseskje natron
  • 150 gram smeltet smør, avkjølt
  • 9 dl hvetemel

Slik gjør du

  1. Bland sukker, krydder og hvetemel
  2. Tilsett melk og smøret, og rør alt lett sammen.
  3. Stekes (på smurt bakepapir)  i langpanne i ca. 30 min på 200 grader.

Blåbærpai

Jeg er så heldig å ha blåbærlyng i hagen. På gode år høster jeg ca. 20 kilo som jeg fryser ned til bruker til blant annet pai og smoothie.

Denne blåbærpaien er en klassiker hos oss og smaker deilig med vaniljeis. Den er enkel og rask å lage, og kan forberedes i god tid og stekes rett før servering. Paien kan varieres med ulike bær og frukter, men min favoritt er med blåbær 🙂 Avkjøl paien litt før servering. Vaniljeis smaker godt til.

Du behøver:

  • 500 friske eller frosne blåbær
  • 50 gram sukker
  • 1 ss maisenna eller potetmel

Til smuldredeigen (toppfyllet):

  • 120 gram hvetemel
  • 3 ss sukker
  • 75 gram smør eller margarin

Slik gjør du

  1. Smør paiformen
  2. Bland bar, sukker og maisenna/potetermel sammen i paiformen
  3. Lag så smuldredeigen ved å blande sammen hvetemel og sukker tilsett smør/margarin til slutt
  4. Dryss smuldrelokket over bærene i paiformen
  5. Stekes i 200 ℃ i ca. 30 – 35 minutter (beregn litt lengre tid om du bruker frosne bær)

Fransk sjokoladeterte

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har bakt denne kaken –  det er en klassiker hos oss som alltid blir spist opp 🙂 Den er lett å lage og kan med fordel bakes dagen i forveien.

Den er også kalt “mislykket sjokoladekake” for den siger ofte litt sammen på midten, og skal være litt rå inni. Denne kaken kan du bare lykkes med 🙂 I Sverige går den under navnet “kladdkaka”.

Friske jordbær, bringebær og blåbær smaker godt til. Ønsker du en varm variant så kan du varme bringebær som du smaker til med litt melis.

Ingredienser

  • 175 g smør
  • 150 g kokesjokolade
  • 3 egg
  • 180 g sukker
  • 60 g hvetemel
  • Litt melis til å drysse på kaken

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 180℃
  2. Smelt smør og sjokolade ved svak varme
  3. Rør egg og sukker til tykk eggedosis og tilsett sjokoladerøren
  4. Sikt inn hvetemel
  5. Hell røren i en godt smurt form
  6. Stek kaken til den er nesten gjennomstekt på nederste rille i ca. 25 min
  7. La kaken avkjøles i formen på rist
  8. Pynt med melisdryss før servering

Biscotti med bær og mandler

Dette er mine favorittkjeks. Deilige italienske biscotti med blåbær, tranebær, mandler og mørk sjokolade.  Fyllet kan varieres, det finnes mange varianter er disse populære italienske kjeksene. Jeg baker biscotti til jul, for de smaker nemlig veldig godt sammen med norske gløggen… Oppbares i tett boks.

Ingredienser

  • 3 egg
  • 250 gram brunt sukker
  • 400 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 200 gram mandler
  • 200 gram grovhakket mørk sjokolade
  • 50 gram tørkede blåbær
  • 100 gram tørkede tranebær

Slik gjør du

  1. Pisk egg og sukker
  2. Bland mel, bakepulver og salt
  3. Tilsett melblandingen, og øvrige ingredienser i eggedosis og bland alt sammen
  4. Del deigen i tre og rull til pølser. Deigen er klissete så bruk hvetemel. Trykk ut delene med fingrene (bruk hvetemel) til tre avlange deler ca. 1 cm høye og 6 cm brede, like lange som stekebrettet.
  5. Stekes i ca. 175 ℃ i 30 - 35 minutter.
  6. Skjæres i ca. 2 cm brede skiver, umiddelbart etter at de tas ut av ovne

Kjøttboller med chili og hvitløk

Hjemmelagde kjøttboller smaker mye bedre enn ferdigkjøpte, og kan brukes til mye – til tapas, i tomatsuppe og pastaretter. Jeg steker kjøttbollene på brett i stekeovnen – enkelt og greit. Kjøttbollene kan tilberedes i god tid og settes kjølig, og stekes rett før servering.

 

Ingredienser

  • 800 gram karbonadedeig
  • 2 egg
  • 3 mellomstore hakkede hvitløkskløfter
  • 1 hakket chili
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper

Slik gjør du

  1. Hakk hvitløkskløftene
  2. Del chilien på langs og fjern frøene, og hakk den i små biter
  3. Bland alt raskt sammen i kjøkkenmaskinen
  4. Form til små kjøttboller og sett på stekebrett
  5. Stekes på 200 ℃, i ca. 5 minutter

Havrekjeks

Disse havrekjeksene er lette å lage og populære hos hele familien. Det smaker kjempegodt til en kopp varm te, og metter mer enn vanlige kjeks. Om du ønsker kan du tilsette litt rosiner eller hakket sjokolade.

 

Ingredienser

  • 270 gram lettkokte havregryn
  • 125 gram hvetemel
  • 1 ts salt
  • ¼ ts natron
  • 85 gram smeltet smør
  • 200 gram brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 gram sukker
  • 80 g lønnesirup
  • 1 stort egg
  • ½ dl vann
  • Eventuelt rosiner eller hakket sjokolade (50 gram)

Slik gjør du

  1. Sett stekeovnen på 180 ℃
  2. Smelt smøret i en kasserolle
  3. Bland alt det tørre, havregryn, hvetemel, salt, natron, sukker,  brunt sukker, vaniljesukker og sukker
  4. Tilsett egg, smeltet smør, lønnesirup og vann, og rør alt sammen
  5. Ønsker du rosiner eller hakket sjokolade kan du tilsette det helt til slutt
  6. Bruk en skje og form deigen til kuler og sett dem på stekebrett, ikke for tett for de flyter utover litt
  7. Stekes i 12 – 14 minutter på 180 ℃
  8. Bruker du varmluft, kan du steke to brett om gangen.
  9. La kakene avkjøles på stekebrettet i noen minutter, før de avkjøles helt på rist.

Fiskesuppe

Det finnes mange varianter av fiskesupper. Denne suppen er inspirert av en ferie i Portugal for mange år siden. Der fikk jeg servert de deiligste fisk- og skaldyrsretter i en litt sterk kremet tomatsaus. Jeg har prøvd å finne frem til en norsk variant – håper den faller i smak!

Oppskriften er beregnet til 4 – 5 personer.

Ingredienser

  • 4oo gr fisk, laks-, torsk eller steinbitfilet - gjerne en blanding
  • 1 hakket gul løk
  • 3 hakkede hvitløksfedd
  • 2 ss olje
  • 2 dl hvitvin
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 5 dl vann eller fiskekraft
  • 1 rød chili, hakket og uten frø (kan sløyfes)
  • 1 dl kremfløte eller Crème fraîche
  • 3 gulerøtter
  • 1 stk brokkoli
  • 1/2 stk purre
  • 1 ss maizena utrørt i litt vann
  • salt
  • pepper
  • 2 ss hakket persille

Slik gjør du

  1. Start med å steke hvitløken og løken til den blir blank og myk
  2. Tilsett chilien og hvitvinen, og la det koke til vinen er nesten kokt inn
  3. Ha i hakkede tomater, vann/fiskekraft og kremfløte/Crème fraîche og kok opp
  4. Ønsker du en glattere konsistens på suppen kan du bruke en stavmikser
  5. Tilsett gulerøtter og brokkoli og la det koke i ca. 10 ,minutter
  6. Skjær purren i skiver og tilsett denne. Kok videre i ca. 5 minutter
  7. Tilsett maisenna og kok opp
  8. Ha i fisken til slutt, suppen skal ikke koke, men kun trekke til fisken er ferdig, det tar noen minutter
  9. Smak til med salt og pepper
  10. Tilsett persille før servering