Varme oliven

Ved å varme oliven får du fram en helt annen smak fra de! Den blir mildere og olivenene nesten litt søte. Du kan servere varme oliven til tapas, som snacks eller som tilbehør til grillmat. Selv de som vanligvis ikke liker oliven kan ofte like de når de er tilberedt på denne måten, nettopp fordi den beske smaken man forbinder med rå oliven blir mindre fremtredende.

Ingredienser

  • Oliven
  • Aluminiumsfolie

Slik gjør du

  1. Pakk inn oliven i aluminiumsfolie og varm dem på grillen eller i stekeovn på 200 C i 10 - 15 minutter.

Ramsløkpurè

Ramsløkpuré smaker godt til poteter, fiske- og kjøttretter. Erstatt gjerne hvitløk med ramsløkpuré i aioli, se oppskrift på ramsløkpuré.

Ingredienser

  • 125 gram ramsløk
  • 2 dl Extra Virgin olivenolje
  • maldonsalt

Slik gjør du

  1. Fjern stilker fra bladene og skyll dem. Bruk gjerne salatslynge og la de deretter tørke godt.
  2. Hell oljen i en foodprocessor eller bruk stavmikser. Tilsett ramsløk litt etter litt og kjør til en puré.
  3. Ha puréen på rene glass med lokk.

Oppbevares i kjøleskap. Holdbar opp til et år.

Piadina

Så enkelt, men så godt. Piadina er en lettvint variant til pizza eller taco. Vi fikk demonstrert piadina på vår lokale Meny-butikk og det ble en suksess hjemme hos oss.

Piadina er italiensk flatbrød eller lefse om du vil. De kan spises kalde eller varme.

Dette er vår variant, kjapp å lage og smaker godt – barnas favoritt 🙂

Forslag til annen topping: blåmuggost, skinke, tomater, sopp, tunfisk m m.

Ingredienser

  • Piadinabrød (jeg kjøper de hos Meny)
  • Hakkede hermetiske tomater
  • Fersk mozarellaost
  • Raspet cheddarost
  • Chorizopølse i skiver

Slik gjør du

  1. Beregn 1 - 1,5 piadina per person.
  2. Sett ovnen på 215 ℃ varmluft
  3. Stryk et tynt lag med hermetiske tomater på piadinabrødet
  4. Ha på fersk mozarellaost i skiver, cheddarost og chorizopølsene
  5. Stekes på 215 ℃ varmluft i ca. 10 min (til osten har smeltet og fått litt farge)

Hjemmelaget pesto

Hjemmelaget pesto smaker fantastisk og kan brukes til mye. Den klassiske italienske sausen, er kanskje mest kjent som krydder i pasta, men den passer til så mye mer – sammen med ferske reker, på tapasbordet og er kjempegod å dyppe brød i. Pesto smaker best nylaget med kan oppbevares et par dager i kjøleskapet.

 

Ingredienser

  • En stor bunt frisk basilikum
  • 60 gram parmesan eller grana padano ost
  • 3 hakkede hvitløkskløfter
  • 0,5 dl pinjekjerner
  • 1 dl olivenolje
  • salt
  • pepper

Slik gjør du

  1. Strø pinjekjerne utover en bakeplate og sett dem i stekeovenen på 150 ℃ i noen minutter, til de er lysebrune
  2. Mos sammen basilikum, pinjekjærner og parmesan/grana padano ost med en stavmikser eller morter
  3. Tilsett olivenoljen litt etter litt
  4. Ha i hakkede hvitløkskløfter
  5. Smak til med salt og pepper