Varme smørbrød med brie og pære

Deilige varme ostesmørbrød smaker herlig og er et godt alternativ til vanlige brødskriver, og en fin måte og å få brukt opp brød som er blitt tørt.

Her har jeg brukt alpebrød, men alt brød kan brukes – grovt og fint. Brien kan fint erstattes med camembert.

Ingredienser

  • Brødskiver
  • Brie
  • Pærer
  • Honning (gjerne Akasie honning)
  • Valnøtter
  • Fersk rosmarin

Slik gjør du

  1. Skjær brien i skiver og legg osten på brødskivene
  2. Ha på litt honning
  3. Skjær pære i skriver og legg på skivene
  4. Pynt med valnøtter og fersk rosmarin
  5. Stekes i ovn på ca. 200 ℃  i 10 minutter til osten har smeltet og fått litt farge

Varm blomkålsalat

Blomkål har lange tradisjoner i det norske kostholdet og nå er den på sitt beste. Den kan tilberedes må mange forskjellige måter, brukes rå, dampes og gratineres.  Jeg er glad i å bruke stekeovn og steker gjerne grønnsaker på varmluft sammen med poteter.

Varm blomkålsalat med druer, løk, spinat og pinjekjerner, smaker godt som smårett og tilbehør til kjøtt og fisk. Salaten serveres varm.

Ingredienser

  • 1 stort blomkålhode eller 2 små
  • 2 ss olivenolje
  • ca. 100 gram røde eller grønne druer delt i to
  • 1 rødløk skjært i skiver
  • 50 gram spinat
  • 1,5 ss honning
  • 3 ss bringebærseddik eller rødvinseddik
  • 2 ss ristede pinjekjærner

Slik gjør du

  1. Del blomkålen i buketter og la den ligge i kaldt vann en stund
  2. Sett ovnen på 200 ℃ varmluft
  3. Legg blomkålen i en ildfast form og sprinkle over olivenoljen, stekes i ca. 15 minutter
  4. Tilsett rødløk og druer og stek i ytterligere ca. 20 minutter, og ta formen ut av ovnen
  5. Rør sammen honning og eddik og ha det over blomkålblandingen, sammen med pinjekjærnene

Piadina

Så enkelt, men så godt. Piadina er en lettvint variant til pizza eller taco. Vi fikk demonstrert piadina på vår lokale Meny-butikk og det ble en suksess hjemme hos oss.

Piadina er italiensk flatbrød eller lefse om du vil. De kan spises kalde eller varme.

Dette er vår variant, kjapp å lage og smaker godt – barnas favoritt 🙂

Forslag til annen topping: blåmuggost, skinke, tomater, sopp, tunfisk m m.

Ingredienser

  • Piadinabrød (jeg kjøper de hos Meny)
  • Hakkede hermetiske tomater
  • Fersk mozarellaost
  • Raspet cheddarost
  • Chorizopølse i skiver

Slik gjør du

  1. Beregn 1 - 1,5 piadina per person.
  2. Sett ovnen på 215 ℃ varmluft
  3. Stryk et tynt lag med hermetiske tomater på piadinabrødet
  4. Ha på fersk mozarellaost i skiver, cheddarost og chorizopølsene
  5. Stekes på 215 ℃ varmluft i ca. 10 min (til osten har smeltet og fått litt farge)

Reke- og avokadosalat

Denne salaten er mettende og kan lages til lunsj eller middag. Og det beste av alt, sunn og god er den også. Jeg pleier å bruke ferske reker, men frosne eller ferdigskrellet går  også fint.

Dette behøver du til 4 personer:

  • salat (bruk den du ønsker)
  • 4 middels store avokado
  • 600 g reker
  • 4 kokte egg
  • 4 tomater
  • 1 agurk
  • 1 paprika
  • sitron
  • dill eller andre urter

 

Slik gjør du:

  1. Pill rekene
  2. Del avokadoene i to, og ta ut steinen. Bruk en spiseskje til å skjære ut kjøttet, og skjær det i skiver
  3. Vask grønnsakene og kutt de opp i biter
  4. Anrett grønnsakene på tallerkner, start med salaten. Legg på rekene til slutt

Rømmedressing:

  • 3 dl  lettrømme
  •  1 ss finhakket gressløk eller andre urter
  •  1 ss  lime- eller sitronsaft
  •  ½ ts  salt
  •  ½ ts  pepper

Slik gjør du:

  1. Finhakk urtene og bland de i rømmen
  2. Smak til med lime/sitronsaft, salt og pepper

Server med godt brød.

Hjemmelaget tomatsuppe

Noen retter blir vi aldri lei av og hjemmelaget tomatsuppe er populært hjemme hos oss. Sunt og godt er det også, og tilbehøret kan varieres.

Denne oppskriften har fulgt meg i mange år, og minstemann i familien blir alltid glad når det er tomatsuppe på menyen.

Forslag til tilbehør: kokte egg, fullkornpasta, kjøttboller, revet parmesan og brødkrutonger.

Ingredienser

  • 2  hvitløksfedd, hakkede
  • 1 løk, hakket
  • 2 ss olje
  • 2 bokser hermetiske hakkede tomater
  • 5 dl vann
  • 1 ss crème fraîche
  • salt
  • pepper
  • Eventuelt litt sukker (smak deg frem)
  • Krydder - basilikum eller oregano

Slik gjør du

  1. Begynn med å steke hvitløken og løken til den blir blank
  2. Tilsett hakkede tomater og vann, og kok opp
  3. Om du ønsker kan du bruke stavmikser, så du får en glattere konsistens
  4. Krydre med salt, pepper og krydder, og la suppen koke i ca. 15 minutter
  5. Til slutt tilsetter du crème fraîche og rører godt

Stekte sjampinjonger

Det er ikke så mye som skal til alltid for å lagt et godt tilbehør. Stekte sjampinjonger smaker utrolig godt og passer til biff og annet kjøtt.

 

Ingredienser

  • sjampinjonger
  • smør
  • salt og pepper

Slik gjør du

  1. Rens soppen. Jeg skyller den raskt i vann for å fjærne jord og smuss, så tørker jeg den med kjøkkenpapir
  2. Skjær soppen i skriver
  3. Stek  i tørr panne på høy varme, den vil da avgi vann. Stek til vesken har fordampet
  4. Ha i en god klatt smør, og stek i noen minutter
  5. Smak til med salt og pepper